Hoe kan je een zonnepark beveiligen?

Zonnepanelen beveiligen tegen diefstal

Auteur

Bart

Geplaatst op

17 april 2025

Leestijd

4 minuten

Dieven hebben het gemunt op de vele kilometers aan koperkabels die worden gebruikt bij zonneparken. Om het aantal schadegevallen terug te dringen is preventie belangrijk. Maar hoe kan je een zonnepark beveiligen?

Volgens het Verbond van Verzekeraars kan er al een aanzienlijke schade ontstaan wanneer een van de schakels in de beveiligingsketen niet sterk genoeg blijkt te zijn. Daarom is het belangrijk om meerdere facetten van de beveiliging integraal aan te pakken.

1. Metalen hekwerk of sloot

In 2020 werden de eerste regels voor het beveiligen van een zonnepark vastgesteld. Een van de basisvereisten is een degelijk metalen hekwerk van minimaal 1.80 meter hoog, dat niet meer dan 10 centimeter boven de grond zweeft. Om ongewenste toegang te voorkomen, moet het hek voorzien zijn van overklimbeveiliging.

Sommige gemeenten vinden een hekwerk niet visueel aantrekkelijk en kiezen liever voor een alternatief dat beter past in het landschap. Een sloot kan dan een alternatief zijn, mits deze minimaal drie meter breed en één meter diep is. Toch kan een sloot risico’s met zich meebrengen. In de zomer kan deze droogvallen en in de winter bevriezen. Het is daarom belangrijk om per locatie te kijken welke vorm van omheining het meest geschikt is.

2. Gecertificeerd en geactiveerd beveiligingssysteem

Samen met het hekwerk werd er in 2020 een gecertificeerd en geactiveerd beveiligingssysteem verplicht gesteld. Het woordje ‘geactiveerd’ is belangrijk, want een verzekeraar moest de schade bij een zonnepark ook uitkeren terwijl de camera’s helemaal niet aan bleken te staan.

Destijds stond er in de regels alleen dat er een camerasysteem aanwezig moest zijn, en niet dat de camera’s ook actief moeten zijn. Na dit incident zijn de regels gespecificeerd en moeten de camera’s dus ook echt operationeel zijn voordat er wordt uitgekeerd.

Het beveiligingssysteem bestaat doorgaans uit een combinatie van camera’s en detectietechnologie, zoals hekwerk-, grond- of laserdetectie. Volgens het Verbond van Verzekeraars moeten de camera’s scherp genoeg zijn om personen te herkennen, ook in het donker. De beelden moeten via live view direct kunnen worden doorgezet naar de politiemeldkamer. Hiermee kunnen ze snelle interventie mogelijk maken.

3. Het volledige zonnepark beveiligen

De ingang van een zonnepark ligt meestal aan een weg. Op deze manier is het terrein makkelijk bereikbaar tijdens de aanleg, onderhoud en inspectie. Maar aan de achterkant liggen vaak weilanden en sloten. Maar dit houdt dieven niet tegen. Daarom is het beveiligen van alleen de zichtbare voorkant niet meer voldoende. De richtlijnen schrijven voor dat het hele terrein beschermd moet zijn. Dus ook de dode hoeken. Een zonnepark beveiligen betekent dus kijken naar het totaalplaatje.

4. Detectie maatregelen

Om verdachte activiteit te kunnen detecteren, kan een park gebruik maken van verschillende detectievormen. Als er bijvoorbeeld iemand aan het hekwerk zit of er een kabel wordt doorgeknipt, wordt er automatisch een melding verstuurd.

  • Hekwerkdetectie: sensoren die trillingen of druk op het hekwerk registreren.
  • Gronddetectie: kabels onder de grond detecteren druk of beweging.
  • Laserdetectie: een onzichtbare lasergrens wordt verbroken bij indringing.
  • Knipdetectie: registreert wanneer kabels worden doorgesneden.

Daarnaast kan er gebruikgemaakt worden van een VSS (Video Surveillance System) bij een zonnepark beveiligen. Dit zijn intelligente camera’s die verdachte situaties automatisch herkennen.

Volgens de richtlijnen moeten onnodige meldingen door bijvoorbeeld dieren, normaal te verwachten weersomstandigheden, vegetatie, verkeer op aangrenzende spoorlijnen en wegen zoveel mogelijk voorkomen worden. Hier moet dus ook over worden nagedacht bij het aanleggen van de beveiliging.

Zonnepark beveiligen

5. Doormelden aan een particuliere alarmcentrale

Als een systeem verdachte bewegingen of indringers detecteert, moet dit automatisch worden gemeld bij een Particuliere Alarmcentrale (PAC) of Video Toezicht Centrale (VTC). De meldkamer controleert dan eerst of het gaat om een daadwerkelijke dreiging. Als dat het geval is, wordt er een beveiliger ingezet en kan, indien nodig, de melding direct worden doorgezet naar de politie.

Om snel en accuraat te kunnen handelen, is het cruciaal dat de camerabeelden van hoge kwaliteit zijn. Personen moeten duidelijk herkenbaar in beeld zijn, ook bij weinig licht of slecht weer. Alleen dan kan de meldkamer goed inschatten wat er aan de hand is.

Na een melding moet het terrein grondig worden gecontroleerd. Een korte blik van een beveiliger die slechts 5 minuten op locatie blijft, is niet meer voldoende. Er zijn namelijk gevallen bekend waarin inbrekers expres een vals alarm veroorzaakten om te testen hoe er werd gereageerd. Als de respons minimaal is of lang duurt weten criminelen dat ze later ongestoord hun slag kunnen slaan. Een goede opvolging is daarom essentieel bij zonnepark beveiligen.

6. Situatieafhankelijk: er moet altijd ruimte zijn voor maatwerk

Het ene zonnepark is het andere niet. Daarom wordt er binnen de handreiking van het Verbond van Verzekeraars ook ruimte gelaten voor situatieafhankelijke oplossingen voor zonnepark beveiligen. De richtlijnen kunnen, in overleg met de verzekeraar, worden aangepast aan de situatie. Beveiligingsbedrijven en software-integrators kunnen dus maatwerk leveren om ervoor te zorgen dat het park écht optimaal beveiligd is.

Zonnepark beveiligen én valse meldingen voorkomen?

CBNN is gespecialiseerd in zonnepark beveiliging en levert hoogwaardige camera oplossingen in combinatie met een slimme AI-server. Dankzij onze speciale certificering voldoet jouw zonnepark aan alle vereisten die verzekeraars tegenwoordig stellen.

Onze AI-server analyseert de camerabeelden en herkent het verschil tussen onschuldige bewegingen en serieuze dreigingen. Dus takken die heen en weer bewegen door harde windstoten veroorzaken geen meldingen meer. Dit levert forse kostenbesparingen op en zorgt voor meer rust in de meldkamer.

Meer weten over zonnepark beveiligen? Of wil je vanaf de bouw direct aan alle verzekeringsvoorwaarden voldoen? Neem gerust contact met ons op.

Veelgestelde vragen over zonnepark beveiligen

Wat zijn de eisen van verzekeraars?

+

Verzekeraars hebben verschillende eisen voor zonnepark beveiligen bij het afsluiten van een verzekering. Over het algemeen is een hekwerk of sloot rondom het terrein, camerabewaking, detectiesystemen op meerdere niveaus en automatische doormelding naar een meldkamer verplicht. Ook moeten alle systemen actief zijn en voldoen aan gecertificeerde normen.

Hoe voorkom je dat meldkamers overspoeld raken met valse meldingen?

+

Door gebruik te maken van onze slimme AI-server wordt het aantal valse meldingen drastisch verminderd. De server filtert ruis, zoals takken, weersinvloeden of dieren, automatisch uit de camerabeelden en zorgt dat deze meldingen niet bij de meldkamer terechtkomen. Zo blijven alleen de echte dreigingen over. Dit bespaart kosten en zorgt dat de meldkamer sneller kan reageren als het echt nodig is.

Kan ik advies krijgen over zonnepark beveiligen?

+

Wij geven je graag advies over zonnepark beveiligen. Wij denken actief mee over passende beveiligingsmaatregelen en zorgen dat je voldoet aan alle eisen van de verzekeraar. Neem gerust contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Bronnen: [1] Verbond van Verzekeraars, 2025

Inhoudsopgave

Bereikbaar op

Maandag
08.00 - 18.00
Dinsdag
08.00 - 18.00
Woensdag
08.00 - 18.00
Donderdag
08.00 - 18.00
Vrijdag
08.00 - 18.00
Zaterdag
08.00 - 12.00

Storing

Bel ons 085 744 1944
Of meld het hier: Storingsformulier

© 2024 CBNN Beveiligingstechniek | Online realisatie: 050 Marketing
nl_NLNederlands