Hoe kunnen valse meldingen op zonneparken voorkomen worden?

Valse meldingen op zonneparken

Auteur

Bart

Geplaatst op

13 maart 2025

Leestijd

3 minuten

Valse meldingen op zonneparken zijn een groot probleem. Zonneparken hebben tegenwoordig een geavanceerd beveiligingssysteem nodig om diefstal te voorkomen. Niet alleen schrikken de opvallende camera’s koperdieven af, maar een goed werkend camerasysteem is ook een eis van verzekeraars. Met camera’s rondom het gehele terrein worden verdachte activiteiten dag en nacht geregistreerd. Maar wist je dat een heel groot deel van de meldingen van een camerasysteem vals is?

Soms meer dan 10 valse meldingen per dag

Ieder camerasysteem reageert wel eens op een valse melding. Ook op zonneparken gebeurt dit regelmatig. Deze valse alarmen ontstaan door verschillende factoren, zoals bewegende takken, harde regen of dieren die voorbij lopen of vliegen.

Beveiligingscamera’s zijn ontworpen om verdachte bewegingen op te merken en een alarm te activeren bij een mogelijke dreiging. Toch kan een onschuldige situatie, zoals een vogel die voor de camera vliegt, een melding veroorzaken. Deze melding komt dan terecht bij de meldkamer, zonder dat er echt iets aan de hand is.

Hoeveel valse meldingen een zonnepark krijgt, is afhankelijk van de grootte van het park en het aantal camera’s. Een groot park met tienduizenden zonnepanelen en meer dan 40 camera’s krijgt soms wel meer dan 10 valse meldingen per dag.

Wat gebeurt er bij een melding?

Als een beveiligingssysteem een verdachte situatie detecteert, wordt dit doorgestuurd naar een meldkamer. Deze meldkamer controleert de beelden en beoordeelt of er daadwerkelijk sprake is van een dreiging. Zien ze bijvoorbeeld iemand op de beelden die een koperkabel doorknipt? Dan gaat een beveiligingsteam of de politie direct ter plaatse kijken.

Echter, wanneer het om een valse melding gaat en er niets verdachts op de beelden te zien is, wordt dit geregistreerd en afgemeld zonder verdere actie. Het kan ook voorkomen dat een meldkamer beveiligers naar de locatie stuurt als ze het niet vertrouwen.

Gevolgen veel valse meldingen

Een groot zonnepark krijgt iedere dag te maken met valse meldingen. Dit kan voor veel frustratie zorgen bij meldkamers. Een overvloed aan meldingen maakt het voor een meldkamer lastig om iedere melding direct te controleren. Doordat er vaak een limiet is aan het aantal meldingen dat verwerkt kan worden, bestaat het risico dat echte dreigingen te laat worden opgemerkt.

Maar dit is niet het enige. Valse meldingen op zonneparken zorgen ook voor hoge kosten. Elke melding kost geld en als zonneparkeigenaar of -beheerder betaal je vaak een vast bedrag per melding. Je betaalt onder andere voor controle van de beelden, maar ook voor de inzet van beveiligers. Hoe meer meldingen, hoe hoger de kosten. Op jaarbasis kunnen 10 valse meldingen per dag heel veel geld kosten.

Valse meldingen tegengaan met AI

Hoe gaan wij valse meldingen op zonneparken tegen?

Veel zonneparkeigenaren en -beheerders zullen het probleem van valse meldingen wel herkennen. Zeker als het gaat om een park van meer dan 100 voetbalvelden groot met tientallen camera’s die dag en nacht werken, zijn valse alarmen onvermijdelijk. Wist je dat het grootste zonnepark op dit moment in Groningen wordt gebouwd? Dit zonnepark wordt zo groot als 320 voetbalvelden! [1] Valse meldingen op zonneparken blijven altijd bestaan, maar dankzij onze AI-server hoeft de meldkamer er een stuk minder te controleren.

Onze AI-server filtert namelijk de beelden voordat deze naar de meldkamer worden verstuurd. Door slimme analyses onderscheidt de server onschuldige bewegingen van serieuze dreigingen. Zo kan het bijvoorbeeld gezichten herkennen en bewegingen analyseren.

Waar normaal gesproken 10 valse meldingen rechtstreeks bij de meldkamer belanden, blijven daar dankzij onze technologie slechts drie of vier van over. Dit levert een forse kostenbesparing op, omdat je alleen betaalt voor meldingen die daadwerkelijk doorgestuurd worden. En je weet zeker dat de meldingen altijd worden gecontroleerd.

Meer weten?

Ben je beheerder, eigenaar of asset manager van een zonnepark en wil je af van de frustraties rondom valse meldingen? Of ben je benieuwd hoe jouw bestaande zonnepark beveiliging nog slimmer kan? Neem gerust contact op en ontdek hoe onze slimme technologie jouw zonnepark effectiever en kostenefficiënter kan beveiligen.

Veelgestelde vragen over valse meldingen op zonneparken

Waardoor ontstaan valse meldingen op zonneparken?

+

Valse meldingen ontstaan onder andere door bewegende takken of bladeren, hevige regen, vogels, konijnen of andere dieren, technische storingen en veranderingen in lichtinval.

Hoe vaak komen valse meldingen voor?

+

Dit hangt af van de grootte van het zonnepark en het aantal camera’s. Een groot park kan meer dan 10 valse meldingen per dag krijgen.

Waarom zijn valse meldingen een probleem?

+

Als zonnepark-eigenaar of -beheerder betaal je vaak een vast bedrag per melding. Veel valse alarmen zorgen hierdoor voor hoge kosten door het extra werk voor meldkamers en beveiligers. Bovendien zorgen valse alarmen ervoor dat echte bedreigingen minder snel worden opgemerkt omdat meldkamers niet een onbeperkt aantal meldingen kunnen controleren.

Bronnen:

NOS, 11 februari 2025

Inhoudsopgave

Bereikbaar op

Maandag
08.00 - 18.00
Dinsdag
08.00 - 18.00
Woensdag
08.00 - 18.00
Donderdag
08.00 - 18.00
Vrijdag
08.00 - 18.00
Zaterdag
08.00 - 12.00

Storing

Bel ons 085 744 1944
Of meld het hier: Storingsformulier

© 2024 CBNN Beveiligingstechniek | Online realisatie: 050 Marketing
nl_NLNederlands