Optische rookmelders detecteren rookdeeltjes in de lucht en zijn de meest voorkomende brandmelders. Deze melders werken door middel van een lichtsensor die rookdeeltjes waarneemt en direct een alarm activeert. Ze zijn effectief voor het snel signaleren van smeulbranden of langzaam ontwikkelende branden. Deze rookmelder wordt geïnstalleerd op locaties waar het Bouwbesluit dit verplicht stelt.
Thermische rookmelders reageren op een snelle temperatuurstijging, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor het detecteren van snelle, vlamrijke branden. In plaats van enkel rook te detecteren, meten deze melders de temperatuur in de ruimte en slaan alarm zodra de temperatuur boven een bepaalde drempel komt. Thermische melders worden vaak gebruikt in ruimtes waar rook of stof normaal kan voorkomen, zoals keukens of garages, om valse alarmen te voorkomen.
Een koolmonoxidemelder is een apparaat dat koolmonoxide (CO) in de lucht detecteert en een alarm afgaat wanneer het gasniveau gevaarlijk hoog wordt. Er wordt aangeraden om een koolmonoxidemelder te installeren op plekken waar apparaten staan die werken op fossiele brandstoffen, zoals gas- of oliekachels, boilers, houtkachels en open haarden.
Onze brandmeldinstallaties kunnen zo worden geconfigureerd dat ze bij een rookdetectie of temperatuurstijging een melding sturen naar de alarmcentrale. Hierdoor wordt rook of veranderingen in temperatuur vroeg gedetecteerd en kunnen de hulpdiensten sneller op locatie zijn.
Bovendien kan het systeem ook meldingen sturen naar contactpersonen, zoals een facilitair medewerker binnen jouw bedrijf, zodat er snel actie kan worden ondernomen. Zo voel je je altijd veilig, ook als er niemand aanwezig is in het pand.
Dit hangt af van het type gebouw en het gebruik ervan. Voor zorginstellingen, scholen en grote kantoor- en bedrijfsgebouwen is een brandmeldinstallatie wettelijk verplicht.
Maar ook als de brandmeldinstallatie in jouw geval niet verplicht is, kan de verzekeringsmaatschappij dit wel als voorwaarde opnemen in de polis.
Een brandmeldinstallatie bestaat onder andere uit rookmelders, handmelders en directe melding bij een alarmcentrale.
Bij een brandmeldinstallatie zijn diverse documenten vereist om aan de regels te voldoen. Onder andere het certificaat van oplevering, Programma van Eisen (PvE), onderhoudscontract, logboek en gebruikershandleiding zijn vereist.
Ja, vanaf 2022 is het verplicht om op elke verdieping in ieder geval één rookmelder te hebben. Deze moet altijd het Europees keurmerk EN 14604 bevatten.
Wij doen ons best om de brandmelders zo snel mogelijk te installeren. Neem contact op met Bart voor meer informatie over de levertijd.
Bel ons 085 744 1944
Of meld het hier: Storingsformulier